12.27.2011

yu ♥ the fat duck!!!

☆ そういえば。。。 つ・い・に! 行ってきちゃいました。。。ヘストン・ブルメンタールのミシュラン3つ星レストラン「ファット・ダック」。予約待ちが半年近いスーパーエクスクルーシブレストランであります。 仲良しの朝ちゃんが入れたキャンセル待ちが通っちゃいました。 駐妻のミホちゃんを誘い3人で魅惑のヌーベルキュイジーヌを求めていざ出発なり! finally!!! yu went to heston blumenthal's michelin 3 starred "fat duck"! it is very hard to get table unless you book 3 months or more in advance. however there is waiting list for cancellation. luckily asako got table so yu and miho joined trip to explore exclusive food experience.
☆ 「ファット・ダック」があるブレイまでは車で40分ほど。 ヒースローを過ぎたらほぼ到着。 高速をおり緑を抜けるとそこにはかわいいヴィレッジが! まず始めに目に入るのはヘストンが所有するパブ「ザ・ヒンズ・ヘッド」だ。すぐ横にさりげなくたたずむのは「ファット・ダック」ではございませんか?! actually "the fat duck" is about 40mins away from london. once you get into village you see heston's pub "the hinds head" and the simple building next to it is "fat duck"!
☆ 厚いドアを開け足を踏み入れると以外に狭い店内と低い天井に驚く。 マスに向けのレストランではないのでそのぐらいでいいのであろう。 シャンパンが注がれるとアペタイザーがサーブされた。 walk into restaurant by opening chunky door, it is pretty small and quite low ceiling. it's not for mass anyway. i guess it's perfect size. once champaign was poured, appetizer was served.
☆ 分厚いメニューを開くと知っての通りテイスティングメニューのみ。 only "tasting menu" is on very thick and heavy menu.
☆ 1コース目は「ニトロでポーチしたアペリティフ」。 ボッカ&ライムサワー、ジン&トニック、カンパリソーダの1つを目の前でサーブしてくれる。 外側を急速冷凍されたフォームが不思議な食感を作り出す。 first course was "nitro poached aperitifs" you can pick one from vodka and lime sour, gin and tonic or campari soda instant frozen foam makes interesting texture.
☆ 続いては「赤キャベツのガスパッチョ」。 マスタードのアイスクリームに冷たい赤キャベツのスープをそそぐ。 then "red cabbage gazpacho" pouring chilled red cabbage soup on mustard ice cream.
☆ 「ウズラのジェリーとクレイフィッシュクリーム」。 チキンのレバーパフェとトリュフのトースト、そして芝生に注がれた水が生み出す新緑の香りがテーブルを盛り上げる。 "jelly of quail, crayfish cream" chicken liver parfait and truffle toast also forest moss are served together. forest smell smoke was entertaining on the table.
☆ シグネーチャーの1つである「カタツムリ粥」にはイベリコ豚のベロッタハムとフェネルのスライスが添えられた。ちょっぴりアーシーな風味。 "snail porridge" is one of the signature. it was quite earthy...
☆ バターにも感動! butter was even yummy!
☆ 待ってました!「ローストフォアグラ」であります。 肉厚のフォアグラに大満足。でも、もっと食べたい! finally "roasted foie gras"! meaty foie gras was so good...want more!!!
☆ お次のテーマは不思議の国のアリス♥ 『マッドハッターのお茶』こと「モック・タートル・スープ」は1850年代のお料理からインスパイアされたスープ。 金箔で覆われた懐中時計は実はブイヨン。 ティーカップにサーブされ、熱いお湯が注がれる。 スープはお皿の中で繰り広げられる小さな不思議の世界に注がれ、お料理は完成形へ。 next dish was "alice the wonderland" themed. 'mad hatter's tea'..."mock turtle soup" is based on 1850 recipe. gold leaf wrapped clock shape stock was served in tea cup and poured hot water. soup completed little wonderland in the dish.
☆ 「海の音」。 テーブルの上に置かれたホラ貝からはイアフォンが。。。 とりあえず吹いときました(お約束?)。 波音を聞きながらシーフードサラダを食べる。 サラダのまわりの昆布パウダーはちょっとどんべえの粉末スープチック(ちなみにカップ麺などと言う下賎なものはもう何十年も食べておりませぬ。笑)。 "sound of the sea" seashell with headphone? listening to the sound of coast to eat seafood salad.
☆ チョコレートのように見えるのは「リクリッシュのジェルでポーチしたお鮭」。 リクリッシュのうす皮の中にはジューシーなサーモンが! アーティチョークやヴァニラマヨネーズ、鱒の卵が添えられた。 "salmon poached in a liquorice gel" there was juicy block of salmon under chocolate looking liquorice skin. artichoke, vanilla mayo and golden trout roe were accompanied.
☆ 「鹿のサドル」 ひねりの利いた料理が先行するヘストンだが、ちゃんとしたお料理ももちろん美味なり。 添えられたなんだか分からないリゾットも結構おいしい。 "saddle of venison" heston is known for experimental cuisine but even simple dish is beautiful. side risotto was nice too.
☆ 「温冷茶」 半分が暖かく、半分が冷たいお茶。 それも横ではなく縦に?! 謎が深まるばかりだ。。。 "hot and iced tea" half hot and half cold...but not in side way...so mysterious...
☆ 既に4時間近く食っている。。。そしてお腹も満たされてきた。。。危険だ! デザート1品目は「タフェティ・タルト」。 1660年代のレシピから生み出されたミルフィーユ状のデザートは美しいハーモニーを作り出す。 almost 4 hours already...still eating and feeling quite filled...so dangerous! the first dessert was "taffety tart" which was recipe from 1660.
☆ やっとこさデザート2品目へ突入! 「ザ・BFG」はブラックフォレストガトーであります。 見た目も美しくて崩すのがもったいない。。。 and the second "the BFG"! it's the black forest gateau. so pretty but can't resist eating...
☆ 「ウィスキーワインガム」 テーブルに置かれた小さなフレーム。 イギリスの地図が書かれているようだ。 その上にはグミ?産地の上に配されている。 一つ一つの全く違うウィスキー味わいにの奥深さを感じさせた。 "whisk(e)y wine gums" small flame was presented on table. map? small bottle shaped gums were placed on places from whisky regions. each gums had amazing flavours of different whiskies.
☆ テーブルに届けれた1通の封筒。 素敵な香りが漂ってくる。 中身は本日のメニューでございます。 a letter was delivered! it smells nice... inside? today's menu!!
☆ そして最後にサーブされたのはお茶請け件おみやの「お菓子屋さんの子供のように」。 わくわくするようなお菓子がはいっております! at last, "like a kid in a sweet shop"... all little sweets were so exiting!
☆ 15種類のメニューを5時間かけて制覇。。。食い疲れた〜! でも、一生に一度は体験したいフードエクスペリエンスなり。 ごちそうさまでした! 15 different dishes over 5 hours of feasting...so exhausted... but it is once in life time foodie experience. it was great!!! The Fat Duck High Street Bray Berkshire SL6 2AQ